Inici de sessió d'usuari

Barcelona es dota d’una plataforma col·laborativa de microscòpia de primer nivell europeu mitjançant l’acció concertada de nou entitats de recerca i el suport de FEDER
Edició/ 14 de Abril de 2020

El Sincrotró ALBA acollirà dos nous grans equipaments, un orientat a ciència de materials valorat en 4,1 milions d’euros i encapçalat per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), i un altre orientat a biologia molecular valorat en 1,7 milions d’euros i encapçalat per l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC).

La nova plataforma compta també amb la participació del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Dijous 9 d'abril es va conèixer l’aprovació provisional del cofinançament a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) d’aquests dos projectes que involucren a nombroses institucions i centres de recerca.

Dijous es va conèixer la resolució provisional en espera de formalització definitiva de la darrera convocatòria per a l’assignació de cofinançament procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per a la realització de projectes cooperatius de creació, construcció, adquisició i millora d’equipaments i plataformes científiques i tecnològiques compartides. Entre els projectes estratègics aprovats hi ha dues propostes, una encapçalada per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i una altra per l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), que gràcies a l’esforç concertat de nou entitats de recerca permetran instal·lar al Sincrotró ALBA diversos equipaments de microscòpia electrònica avançada que convertiran Barcelona en un hub d’excel·lència de primer nivell europeu per a la col·laboració científica en aquest àmbit.

Els ajuts FEDER, concedits per la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, tenen l’objectiu de dotar la comunitat científica d’equipaments i plataformes que potenciïn l’excel·lència científica i tecnològica, en especial la relacionada amb les tecnologies facilitadores transversals recollides en l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT). L’aportació de fons europeus arriba fins al 50 % del total del cost de l’actuació.

La proposta encapçalada per l’ICN2, amb un cost aproximat de 4,1 milions d’euros, està destinada a l’adquisició i instal·lació de nous equips avançats de microscòpia electrònica i preparació de mostres especialment ideats per a la ciència de materials i estudis a escala atòmica. Aquest equipament consta d’un Microscopi Electrònic de Transmissió amb Correctors d’Aberracions Monocromat, que s’instal·larà al Sincrotró ALBA i d’un equipament de Feix d’Ions Focalitzats (Focused Ion Beam, FIB) per poder tallar les mostres en làmines molt fines i estudiar-les amb resolució atòmica, que s’instal·larà a l’ICN2. L’execució del projecte serà possible, a més dels fons FEDER, de l’ajut “Centres d’Excel·lència Severo Ochoa” (SEV-2017-0706) de l’ICN2 i del Sincrotró ALBA, gràcies a les aportacions del CSIC, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i de les aportacions privades de mecenatge per part del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) —del que formen part l’ICN2, el CRG i l’IRB Barcelona, i que va iniciar el 2016 l’impuls de les col·laboracions que han permès constituir aquesta nova plataforma— i Microsoft. L’ICN2 i la companyia Microsoft col·laboren en el disseny de circuits basats en nanofils híbrids per a ordinadors quàntics.

D’altra banda, el projecte encapçalat per l’IBMB-CSIC, valorat en uns 1,7 milions d’euros, correspon a la compra d’un crio-microscopi electrònic d’alt voltatge enfocat a aplicacions biològiques. Aquest tipus d’equipament permet observar l’estructura de les biomolècules a escala atòmica sense la necessitat d’obtenir-ne cristalls. Es tracta d’un microscopi adequat per al cribratge de mostres biològiques i per a l’obtenció de dades estructurals a nivell atòmic de grans complexos moleculars i cel·lulars, per exemple, l'estructura externa de coronavirus, com el responsable de l'actual pandèmia de la COVID-19, o els receptors que fa servir per entrar a les cèl·lules. La seva compra serà possible, a més dels fons FEDER, l’IBMB-CSIC i el Sincrotró ALBA, gràcies a les aportacions del IRB Barcelona, el CSIC, el CRG, la UAB i el BIST.

Aquesta és, doncs, una iniciativa molt transversal que s’alinea amb la tendència mundial de centralitzar equipaments d’aquest tipus a prop dels grans acceleradors de partícules o sincrotrons, amb la singularitat que aquest nou espai de recerca es crearà dins mateix de les instal·lacions de l’ALBA. Es tractarà d’un laboratori complementari a les seves línies de llum amb un gran valor afegit per la ciència de materials i per la biologia estructural. Està previst que les obres per acollir les noves infraestructures puguin començar abans d’acabar l’any i que d’aquí a aproximadament dos anys el nou espai pugui acollir els primers usuaris i contenir un equipament permanentment actualitzat. La plataforma de microscòpia electrònica oferirà noves oportunitats tant a grups de recerca com a empreses que requereixin equipaments de microscòpia d’última generació.

Comparteix