Inici de sessió d'usuari

El foment d’un model de lluita col·lectiva centra el Dia Internacional de les Dones a Cerdanyola
Edició/ 8 de Març de 2021

Un any més, Cerdanyola se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones (8M), una data reivindicativa que té com a objectiu lluitar a favor de la igualtat de dones i homes, trencar amb els estereotips de gènere, acabar amb el sistema heteropatriarcal i reivindicar la justícia de gènere en tots els àmbits de la vida social.

El conjunt d’activitats es dediquen a fomentar un model de lluita col·lectiu. La regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria M. Urbano, destaca la col·laboració entre l'Ajuntament i les diferents entitats municipals en l’elaboració del programa d’activitats presentat, amb activitats organitzades per entitats actives de la ciutat i, diversos serveis de l'Ajuntament coordinats per part de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+. Urbano també fa èmfasi en dues de les línies de treball que defineixen el programa “la cultura feminista i el simbolisme de les papallones liles”.

L’Alcalde, Carlos Cordón, també present a la presentació del programa d’activitats del Dia Internacional de les Dones es mostra satisfet de poder presentar un programa d’activitats amb motiu del 8 de Març “complert i adaptat a la situació”. Cordón defensa “la necessitat d’incorporar la perspectiva feminista al global de les polítiques públiques i, per tant, als recursos i serveis públics que s’ofereixen a la ciutadania”. També afegeix la importància que els poders públics vetllin “perquè la sortida d’aquesta crisi i el camí de la recuperació social i la reactivació econòmica no incrementi, encara més, la desigualtat estructural que pateixen les dones només pel fet de ser dones”

 

Campanyes

Sota l’etiqueta #PapallonesLiles, amb la col·laboració de l’Associació d'Artistes Plàstics i inspirada en el projecte El Batec de les papallones i per la qual Cerdanyola s’omplirà de papallones liles amb els desitjos feministes de diversos col·lectius, centres educatius, entitats i persones a títol individual, penjats als balcons, a la plaça de l’ajuntament i a les xarxes socials. Els mercats de Fontetes i Serraperera també col·laboraran en la campanya tot decorant les parades amb papallones.

Tindrà una continuïtat la campanya #SomHistòria: La història de les dones és història. Se seguirà amb la visualització de les dones que han format part de la història. D’aquesta forma, les escoles bressol i les llars d’infants de la ciutat acolliran imatges de dones referents en l’àmbit de l’educació, amb les seves respectives biografies, per tal de contribuir a la genealogia feminista. Les dones que integren la campanya es relacionen a continuació, segons el lloc on les trobarem ubicades:

  • Maria Elena Maseras a l’escola LLI Bon Dia
  • María de Maeztu a l’escola LLI Nins
  • Rosa Sensat i Vila a l’escola EBM Turonet
  • Zulu Sofola a l’escola LLI Llar d'en Pitus
  • Olga Cossettini a l’escola EBM Montflorit
  • Pascuala Cueto a l’escola LLI Ninot
  • Mary Mcleod Bethune a l’escola LLI Patufet
  • Malala Yousafzai a l’escola EBM Cordelles
  • Mariama Bâ a l’escola LLI Disney

Per últim, a través de la campanya Dones#inspiradonescdv dirigida a joves d'entre 12 i 29 anys, des del 22 de febrer fins al 8 de març es farà un homenatge a totes aquelles dones que han servit d’inspiració a la pròpia vida. L’objectiu és compartir una creació artística a l'Instagram del Casal de Joves Altimira, el qual realitzarà un concurs. El dia 15 de març es comunicarà la persona guanyadora.

 

Exposicions

Així mateix, hi haurà quatre exposicions a Cerdanyola, en motiu de la diada, dues al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver El camp de concentració per a dones de Ravensbrück i Som Història: l’altra cara de la història (del 27 de febrer al 28 de març). El Museu d'Art de Cerdanyola acull les dues següents Error 404. Imatges censurades (del 2 de febrer al 20 de març), organitzada per l’Associació Amics del MAC i Associació d’Artistes Plàstics i De l’oblit a la revolta! Deesses invisibles (del 6 de març al 27 de juny).

El Mercat Municipal de les Fontetes i l’entitat AFOCER participaran en el programa d’activitats organitzant una exposició fotogràfica anomenada Violència Zero per tal de visibilitzar les diferents violències envers les dones, que tindrà lloc al propi Mercat de les Fontetes del 4 al 14 de març.

 

Activitats

Per altra banda, seguint amb la dinàmica del març 2020, l'entitat NonStopRun organitzarà la II Cursa i caminada Feminista virtual de Cerdanyola. En aquesta activitat es demana a tothom que faci la pràctica esportiva que més agradi, durant el març i pengi una fotografia a les xarxes a través del hastag #FemCerdanyola. Al final de mes es farà un mural feminista amb totes les fotografies compartides.

Cineclub Xiscnèfils organitzarà la projecció de la pel·lícula  La Boda de Rosa d'Icíar Bollarín al teatre Ateneu , l’11 de març.

Amb la col·laboració de les entitats aCordeDones i la Companyia de Teatre La Inestable de Bellaterra, el dia 6 de març l’Ajuntament va organitzar l'Acte Central del Dia Internacional de les Dones a través del Canal Youtube, en el que hi haurà poesia, cant, teatre i lectura del Manifest.

Així mateix, al Museu Poblat Ibèric de Ca n'Oliver es duran a terme diverses visites guiades:  el dia 11 de març Som Història i Les Dones de Ravensbrück sota el títol Altres cares de la Història i el dia 14 de març Cerdanyola, terra d’iberes, per tal de descobrir el paper de les dones a la societat ibèrica.

El 8 de març, la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada organitza una activitat en línia per animar a jugar a Feminismos Reunidos: la revolución empieza en tu salón, joc que posa a prova els coneixements sobre feminisme.

El 12 de març tindrà lloc l’obra de teatre Rosita a l'Ateneu de Cerdanyola, a càrrec de la Companyia Las Melinas.

El dia 14 de març es convocarà una passejada experimental per la natura anomenada Deixem petjades a càrrec de l’artista Anna Riverola, per tal de veure la natura amb ulls de dona. Així com una visita guiada a l’exposició permanent i als espais domèstics del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver per descobrir el paper de les dones a la societat ibèrica.

El Safareig organitzarà una xerrada virtual anomenada El coronavirus com a oportunitat a càrrec de Maria Jesús Izquierdo que tindrà lloc dia 17 de març.

A més, el 18 de març tindrà lloc a través de l’Instagram de l'Ajuntament de Cerdanyola Cafè amb lletres - Presentació del llibre Bijuteria a càrrec de la seva autora Juana Dolores Romero Casanova, organitzada per l’ajuntament.

El programa també acollirà l’obra de teatre infantil Quan les nenes volen alt a càrrec de la companyia de teatre El Replà i organitzada per l’entitat Bambalina, que tindrà lloc el 21 de març a l'Ateneu.

El mateix dia hi ha programada una visita guiada a l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Freixes, que se centrarà en les dones de les comunitats pageses medievals i en el seu paper a l’església.

Per acabar, el programa d’activitats finalitzarà amb una xerrada virtual organitzada per l'Associació d'Amics del MAC, anomenada La cultura cura: Dons de Dones a càrrec de Xavier Gimeno Soria (BES) el diumenge 28 de març.


Cartell del Dia Internacional de les Dones 2021

Programa d'activitats del Dia Internacional de les Dones 2021

Retallables de papallones

Manifest 8m 2021

 
Comparteix