El projecte ISC2.2 vol estudiar la qualitat de l’aire a través de comunitats de recerca participativa
Edició/ 28 de Gener de 2021

Hi participarà la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès junt amb la Biblioteca Vapor Badia (Sabadell), i la Biblioteca Miquel Batllori (Sant Cugat del Vallès).

Les comunitats de recerca participativa, amb el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona, començaran per donar resposta a un repte comú: la qualitat de l’aire.

El 16 de setembre de 2019, el Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental va declarar l’emergència climàtica a la comarca a causa de la davallada en la qualitat de l’aire. El confinament d’aquests darrers mesos ha fet palès com la reducció de l’activitat econòmica i social ha suposat també la reducció de gasos nocius com el diòxid de nitrogen, generant un aire de millor qualitat i més respectuós amb la salut de la ciutadania. En un moment en què la ciutadania està més conscienciada que mai, és important poder dotar-la d’eines per abordar la problemàtica de la contaminació de l’aire.

Participar-hi

El programa ISC2.2 s’obre aquest any a tota la població interessada. Per participar-hi en la comunitat de recerca creada per la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès, cal fer-ho a través d’aquest formulari.

En el cas dels instituts que tinguin alumnes interessants en basar el seu projecte de recerca de batxillerat en la qualitat de l’aire a escala local, poden animar el seu alumnat a participar de les activitats. Com a punt de partida del treball de recerca, es proposa la següent temàtica: Experimentació i distribució de contaminants dins i fora de la ciutat.

Activitats previstes

Els i les participants del grup de recerca assistiran a tallers on es formaran en aspectes relacionats amb la qualitat de l’aire i les seves implicacions en la vida quotidiana. Durant tot el procés, comptaran amb el guiatge tant del personal de biblioteques com d’un investigador de referència de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB.

  • Taller 1: Contaminació ambiental, fonts de contaminació de l’aire, efectes a la salut… Dades històriques, bases de dades i altres recursos.
  • Taller 2: Disseny i ús d’una xarxa de sensors que permetrà determinar la presència de gasos contaminants (es decidirà de manera col·laborativa quins seran els punts de mesura a cada municipi i el tipus de sensors (naturals, electrònics…).
  • Presa de dades i posada en comú.
  • Trobada final.

Les activitats es realitzaran entre els mesos de març i juny de 2021.

ISC2 Bibliolab

La Biblioteca Central de Cerdanyola i l’Institut Forat del Vent, junt amb centres de Sabadell i Sant Cugat del Vallès, van representar la nostra ciutat en el programa de l’ISC2 BiblioLab d’innovació social i ciència ciutadana en transformació del territori al Vallès Occidental, dut a terme el 2019. L’objectiu era millorar les competències de l’alumnat de batxillerat de cara a la realització dels treballs de recerca de l’últim any.

Comparteix