Inici de sessió d'usuari

El sector turístic preveu un repunt de la demanda interna aquest any
Edició/ 7 de Gener de 2014

El rècord d'estrangers del 2013 no va beneficiar totes les destinacions, adverteixen els empresaris

Les pernoctacions d'espanyols al novembre i la temporada d'esquí animen els hotelers

El 2014 pot ser l'any de l'esperat repunt del turisme interior. Ho diuen, amb prudència, els empresaris turístics, que entreveuen els primers senyals de recuperació dels viatges dels espanyols. Si es confirmés, es tractaria de la guinda del pastís que completaria les bones xifres de turistes estrangers, que fins ara han contrarestat la caiguda de la demanda interna a causa de la crisi.

Hotelers i altres empresaris turístics eviten triomfalismes a l'hora de fer balanç del 2013. És cert que es van batre rècords en turisme internacional, com recorda reiteradament el ministre del ram, José Manuel Soria -l'any es va tancar amb uns 60 milions d'arribades de turistes estrangers-, però això ha afavorit sobretot les destinacions vacacionals de sol i platja, mentre que altres zones més dependents del turisme interior s'ho estan passant molt malament, remarquen.

«Ha estat un any de llums i ombres», expressa el president de la patronal hotelera CEHAT, Joan Molas. «Parlar d'any rècord en turisme és parcial, perquè només estàs parlant del 50% de la demanda turística», adverteixen altres fonts del sector. I això sense comptar la retallada de marges i la pujada dels costos. «El 2013 pot ser rècord en entrades de turistes, però no en resultats empresarials», apunten les mateixes veus.

TURISME RURAL

Un exemple que l'auge de visitants estrangers ha tingut un efecte desigual es veu en el turisme rural. Aquesta modalitat d'allotjament depèn fonamentalment dels espanyols, que són al voltant del 85% dels seus clients, recalca Joseba Cortázar, portaveu del portal Toprural. «Malgrat ser bones, les dades d'ocupació dels últims ponts de l'any i la Nit de Cap d'Any no compensaran l'estiu negatiu que vam tenir, de manera que els resultats del 2013 han estat similars als del 2012, amb descensos del 2% en pernoctacions», diu.

No obstant, els mateixos representants del sector que eviten valoracions triomfalistes per al 2013, sí que veuen canvis en el consum interior que els porta a encarar el 2014 amb més ànim. Al novembre, les pernoctacions hoteleres dels espanyols van augmentar un 12,7% respecte al mateix mes de l'any anterior -el repunt més alt des del març del 2008- i l'arrencada de la temporada d'esquí va ser bona. «Sembla que està canviant el consum, veiem el 2014 amb esperança», afirma Molas. «Les circumstàncies apunten que el 2014 no serà un any pitjor que el 2013, sinó que serà fins i tot millor», segons José Luis Zoreda, vicepresident executiu de l'associació d'empreses turístiques Exceltur. L'impuls del turisme interior està relacionat amb la situació econòmica del país, i en la mesura en què les perspectives siguin millors, també millorarà el consum dels espanyols.

Les agències de viatges també són molt sensibles pel que fa a la confiança econòmica del país. En aquest sentit, si a principis d'any la previsió de la patronal d'agències de viatges de Catalunya ACAV-UCAVE era de tancar el 2013 amb caigudes en les reserves, ara es bastant més optimista. «Podem deixar enrere tres anys de descensos», diu Martí Sarrate, president d'ACAV-UCAVE. Els espanyols van realitzar al novembre un 5,5% més de viatges (dintre d'Espanya i a altres països), i s'han sumat quatre mesos d'ascensos, segons l'Institut d'Estudis Turístics (IET).

Pel que fa al turisme internacional, les perspectives segueixen sent de creixement, amb el Regne Unit, França i Alemanya com a principals emissors, i Rússia i els països nòrdics entre els més pròspers. Fins al novembre, el nombre de turistes estrangers a Espanya va augmentar un 5%, però el més important és que la despesa total es va incrementar a un ritme més gran, un 8,7%, segons l'IET, i això va en la línia de captar un turisme de més qualitat. Catalunya -que rep un de cada quatre turistes que visiten Espanya- despunta com a destí líder, amb dades superiores a la mitjana (7,4% més de viatgers i 13,5% més de la despesa total fins al novembre).

PRINCIPAL SECTOR EXPORTADOR

Els ingressos per turisme en el conjunt del país van arribar als 40.100 milions d'euros entre el gener i l'octubre, un 3,3% més que en el mateix període d'un any abans, segons la balança de pagaments publicada pel Banc d'Espanya. «Som el principal sector exportador», destaca Zoreda, que afegeix que l'afluència de turistes estrangers va tenir un efecte important en la generació de divises i va contribuir a rebaixar la prima de risc espanyola. Per aquest motiu, va assegurar el portaveu d'Exceltur, es pot considerar el turisme com el sector «locomotora» que ajudarà a la recuperació econòmica. Aquesta seria la visió macro de l'any turístic 2013, si bé en un enfocament micro no totes les empreses poden fer un bon balanç de l'any.

Font: web elperiodico.cat

TAGS economia
Comparteix