Inici de sessió d'usuari

Escollits els projectes finalistes del Programa de Generació d’Idees
Edició/ 21 de Novembre de 2014

El Programa de Generació d’Idees que organitzen la UAB i el Parc de Recerca UAB ha escollit sis projectes per la seva capacitat per transformar-se en solucions de mercat del sector mediambiental i sostenibilitat energètica. Els guanyadors es coneixeran el 28 de novembre.

L'edició d'enguany del Programa Generació d’Idees, que aquest any celebra la seva tercera edició, s'ha centrat en impulsar iniciatives en el sector mediambiental i sostenibilitat energètica.

Els sis projectes seleccionats, d’entre els 12 presentats al programa, han estat:

- Fungtional és un projecte que pretén oferir assessorament a empreses sobre la  descontaminació de sòls i aqüífers i comercialitzar una tecnologia verda que utilitza fongs per degradar de manera eficaç i econòmica contaminants presents tant en sòls com en aqüífers. Aquest projecte és una iniciativa dels investigadors Marina Badia i Francesc Castellet del grup de recerca BioremUAB del Departament d’Enginyeria Química de la UAB.

- Blue Human Photinics centra els seus esforços en la gestió intel·ligent i mitjançant control Smart Bluetooth de la il·luminació LED. L’equip que està al darrere d’aquest projecte està format pels estudiants Juan de Dios Sirvent, Jun Lian, Alfonso Martínez i els professors del Grup d’Òptica de la UAB Jordi Mompart i Todor Kirilov.

- AEInnova és el projecte deRaúl Aragonés, Carles Ferrer, Roger Malet, Joan Oliver, José Antonio Molina i Roger Nicolás. Aquests investigadors del Departament de Microelectrònica de la UABhan desenvolupat una tecnologia que permet capturar la calor residual de grau baix i mitjà i utilitzar-la com energia.

- SensSolutions és una plataforma de sensors que permet monitoritzar els diferents paràmetres de qualitat de l'aigua en piscines d'ús públic. Aquest projecte és una idea de l’equip format per la investigadora Montserrat Rivera, del departament de Medicina i Cirurgia Animals de la UAB; Gabriel Blejman, de Matgas; Xavier Sintas, enginyer d'Oxolutia i Silvia Gómez, de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

- Planet Biotechnology és una iniciativa basada en la innovació científica en el sector agrícola a través de la identificació, desenvolupament i producció rendible de productes naturals capaços d'estimular el rendiment dels cultius no transgènics en situacions d'estrès ambiental com la sequera. El projecte neix dels investigadors del Centre de Recerca en Agrogenòmica (CRAG) Norma Fàbregas, Ana Caño i Fidel Lozano.

- OnaSensLife, dels investigadors Naroa Uria, Óscar Castillo, Francesc Xavier Muñoz del grup BioMEMs de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC), ofereix eines per al control de legionel·la en instal·lacions industrials pel seu potencial impacte sanitari.

El proper 28 de novembre es coneixeran els 3 guanyadors, que seran escollits per un jurat d’experts en valorització d’idees de negoci i obtindran un  primer premi de 2.500 €, sis mesos d’incubació a l’Edifici Eureka del Parc de Recerca UAB i assessorament, un segon premi de 1.500€ i un tercer premi de 1.000 €.

Aquests guardons reconeixen la viabilitat tecnològica i econòmica dels projectes, a més d’altres factors com el grau d’innovació, l’estat de desenvolupament, el model de negoci, l’equip, la necessitat del mercat i la qualitat de la presentació. En definitiva, es tracta d’ajudar els investigadors a fer el pas que els separa del mercat, guiant-los en el procés de transformació d’un projecte de recerca en un projecte empresarial.

Programa de Generació d’Idees

El Programa de Generació d’Idees és una iniciativa de la UAB i el Parc de Recerca UAB que es celebra per tercer any consecutiu i que té com a principal objectiu el desenvolupament d’idees de negoci i la seva transformació en projectes empresarials reals.

El programa va dirigit a estudiants de doctorat i a investigadors que tinguin interès a generar solucions de mercat a partir de la seva recerca. El programa, que té una durada de 7 setmanes, inclou una fase de generació d’idees, una fase de formació en els aspectes claus de la gestió empresarial i, finalment, un concurs que premia els 3 millors projectes presentats.

L’edició d’enguany està enfocada a la creació de projectes en el sector mediambiental i sostenibilitat energètica. Com a novetat, per aquesta edició el programa compta amb el patrocini d’Aqualogy i Fluidra. Aquestes empreses han proposat diversos reptes tecnològics per aquells investigadors que o bé no tenien idea pròpia o bé volien desenvolupar un d’aquests projectes.

Les dues edicions anteriors del Programa -la primera centrada en el sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i l’altra centrada en el sector biotecnològic- han generat la creació de tres empreses: Mass Factory, Ad on Demand i Crowdmobile. A més, també s’han patentat sis tecnologies dels projectes presentats, de les quals tres s’han llicenciat a empreses. 

Font: web PRUAB

TAGS PRUAB;
Comparteix