Inici de sessió d'usuari

La Confederació de Comerç alerta sobre un possible centre de 175.000 metres al Direccional
Edició/ 27 de Novembre de 2013

La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) ha presentat al.legacions al Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional ja que considera que suposaria la construcció d'un centre comercial de 175.000 metres quadrats, que seria el més gran d'Europa. L'entitat del petit comerç català reclama a la Generalitat que faci enrere en aquest punt perquè significaria "el remat total" pel comerç tradicional de Cerdanyola i les poblacions de l'entorn.

Miquel Àngel Fraile, secretari general de la CCC, denuncia que la planificació del Centre Direccional aprovada al juliol per la Comissió d'Urbanisme de l'Àmbit Metropolità de la Generalitat contempla 175.000 metres quadrats -segons una informació de La Vanguardiaserien 217.258 metres quadrats i inclouria un hotel- d'una superfície comercial i d'oci en peça única i explica, a tal d'exemple, que l'àrea de La Maquinista de Barcelona tindrà una superfície de 145.000 metres quadrats amb l'ampliació prevista. Fraile emplaça a la Generalitat a reconsiderar la seva decisió i donar un pas enrere i destaca la sobrecàrrega comercial de la zona.

El dirigent de la confederació comercial indica que els terrenys de l'Incasol al Centre Direccional "no poden transformar-se en sòl comercial de forma especulativa" i assegura que per una zona comercial d'aquest tipus es necessitaria unes "infrastructures brutals que serien insostenibles" per al territori.

La memòria del PDU

La memòria del PDU del Centre Direccional parla d'una reserva d'una peça destinada prioritàriament a usos terciaris -que inclou comercial, hoteler i oficines- en la part nord-est de l’àmbit. Aquesta peça se situa "com a façana a la AP-7 / B-30, i de manera adjacent a la futura estació intermodal". Segons la memòria, aquesta peça estaria "en el centre del cercle format pel nucli actual de Cerdanyola, el futur creixement residencial, al parc de la ciència i la UAB" amb una "molt bona connexió viària amb l’entorn urbà més immediat", ja que se situa en l’encreuament de dues futures vies importants -la futura nova rambla i el vial-ronda est-oest-.

Competència excessiva

Fraile considera que el centre seria una competència excessiva en una zona on el comerç tradicional està molt castigat per la crisi i pel qual seria el "remat total". Miquel Àngel Fraile explica que aquest centre seria un "depredador" que buidaria l'oferta comercial de zones urbanes i afectaria a Cerdanyola i poblacions fins i tot de més enllà del Vallès i l'Àrea Metropolitana.

A més, des de la CCC consideren que la Generalitat actua amb incoherència en aquesta planificació. Fraile comenta que "no pot ser que Política Territorial vagi en contra de la política d'Empresa i Ocupació de potenciar el comerç de proximitat" en trama urbana i assegura que la necessitat de vendre de l'Incasol a causa dels seus deutes "ha de tenir límit".

Miquel Àngel Fraile manifesta que l'oposició de la CCC és a aquesta peça única de 175.000 metres quadrats i no als comerços que es preveuen als baixos dels edificis residencials i que considera "normals" i de continu del comerç tradicional ja existent a la ciutat.

Prudència local

D'altra banda, Fraile confirma que aquesta setmana es reunirà amb representants dels comerciants de Cerdanyola i d'altres poblacions per "explicar l'abast de l'operació" i amb l'objectiu que "tots fem pinya". En aquest sentit, des de Cerdanyola Comerç i Serveis, l'associació que representa més comerços de la ciutat, expliquen la seva sorpresa per la informació i mostren prudència. Des de l'entitat prefereixen recollir més dades sobre aquesta possibilitat en reunions que mantindran aquesta setmana amb l'Ajuntament de Cerdanyola i la pròpia CCC abans de  posicionar-se públicament sobre la qüestió.

Urbanització de 4 milions de metres

La Comissió d’urbanisme de l’àrea metropolitana de Barcelona aprovava inicialment al mes de juliol el Pla Director Urbanístic (PDU) per a la delimitació i ordenació del Centre Direccional de Cerdanyola. En xifres, la superfície total del PDU és de 4.121.976 m2 i la Generalitat informa que s'hi preveuen un total de 200 ha d’espais lliures i 24 ha d’equipaments, amb un sostre edificable de fins a 2.059.310 m2, dels quals una quarta part és per a usos residencials, amb 4.714 habitatges, i la resta reservat per al parc de la ciència i la tecnologia. En aquesta part es on entrarien 26'2ha per a superfície terciària -comercial, oficines i hoteler-.

El document incorpora els sòls situats entre la carretera de Cerdanyola i el Parc de Collserola i preveu que aquests es gestionin amb un nou àmbit de planejament derivat -el sector de Can Costa- per "no interferir amb els sòls que avui ja tenen una part important de l’actuació desenvolupada".

Sobre el PDU del Centre Direccional es realitzava dissabte un Ple extraordinari de l'Ajuntament de Cerdanyola centrat en temes ambientals i en què el tema de la superfície comercial sorgia quan Compromís per Cerdanyola comentava la denúncia realitzada per la Confederació de Comerç.

Font: web Cerdanyola.info

TAGS comerç
Comparteix