Inici de sessió d'usuari

Sinèrgies en recerca i innovació a Brasil
Edició/ 12 de Desembre de 2011

Santa Catarina i Catalunya comparteixen moltes característiques demogràfiques, geogràfiques i socioeconòmiques, que fan preveure una aliança exitosa i de llarg recorregut. Santa Catarina té una situació geogràfica estratègica dins del Mercosud, a mig camí de Buenos Aires i São Paulo i en el centre geogràfic de les regions més desenvolupades del Brasil. Els seus ports, carreteres, vies fèrries i aeroports es troben entre els millors del país. “De la mateixa manera”, ha dit, “el posicionament de Catalunya al sud d’Europa és privilegiat, estem en una posició clau al Mediterrani i tornem a ser la façana asiàtica d’Europa, un rol que s’exercirà més en el futur.” Florensa ha explicat que “Catalunya ha fet un esforç en els darrers anys per transitar cap a un model de creixement econòmic basat en el coneixement i en la innovació i compta amb un Pla de Política Industrial per al període 2010-2020 que fixa el full de ruta dels propers deu anys per consolidar la transformació del model industrial català”.

El Pla té per objectius principals incrementar del 58,4 al 59,2 el pes del sector industrial en el PIB i incrementar la productivitat per persona ocupada. Per aconseguir-ho Catalunya s’ha proposat que la despesa en R+D sobre el PIB passi del l'1,61% l'any 2008 al 2,75% l'any 2015; que s’incrementi la sol·licitud de patents europees per milió d'habitants (de 54,3 l'any 2006 a 170 l'any 2015) i que la quota d'exportació mundial de Catalunya creixi del 0,39% actual al 0,43% l'any 2015. Florensa ha destacat que precisament l’exportació i el turisme son dos sectors que estan impulsant l’economia. L’objectiu del seminari, organitzat pel Govern de Santa Catarina, amb la col·laboració d’ACC1Ó, era donar a conèixer les oportunitats de negoci i inversió que aquest Estat ofereix a les empreses i socis catalans en àmbits com la recerca, la innovació tecnològica i la cooperació científica i fer difusió dels programes que el Govern de Santa Catarina està impulsant per promoure aliances amb contraparts europees amb qui comparteixen objectius estratègics.

A la inaguració hi van assistir el director general de Relacions Externes, Salvadó Sedó, i va comptar amb la participació de Luis Antonio Alves de Oliveira, de CEO d’INOVA@SC; Josep Moragas, conseller delegat d’ACC1Ó; Sergio Barbosa Serra, cònsol general de Brasil a Barcelona; Paulo Bornhausen, secretari de Desenvolupament Econòmic, i Eduardo Pinho Moreira, vicegovernador de Santa Catarina.

Signatura d’acord

A la tarda del dia 02/12/2011 va tenir lloc al Palau de la Generalitat la signatura de l’Acord de Col·laboració entre el Govern de Catalunya i el Govern de Santa Catarina (Brasil), signat per Senén Florensa, secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, i Eduardo Pinho Moreira, vicegobernador de Santa Catarina, al Palau de la Generalitat.

 

Data d'elaboració: 05/11/2011
Font i fotografia: recull premsa Gencat, 02/12/20

Comparteix