Inici de sessió d'usuari

Un doctor per la UAB, entre els millors innovadors joves de l'any
Edició/ 20 de Desembre de 2016

Gonzalo Murillo, doctor en Enginyeria Microelectrònica per la UAB en 2011 i investigador del CNM, ha estat reconegut com un dels millors innovadors menors de 35 anys d'Espanya i millor innovador original d'Europa per MIT Tecnology Review, per idear una solució que permet el funcionament de petits sensors sense usar bateries.

Gonzalo Murillo (32 anys) ha estat guardonat per MIT Technology Review en espanyol pel desenvolupament de nous materials que aprofiten l'energia ambiental per alimentar permanentment petits sensors autònoms, de tal manera que no requereixen bateries. Es tracta de materials piezoelèctrics que aprofiten l'energia mecànica que es dissipa en l'ambient -produïda per vibracions indesitjades, frens o amortidors- i la converteixen en energia elèctrica.

Un d'aquests materials és l'òxid de zinc nanoestructurat, que mitjançant una tècnica, també desenvolupada pel jove investigador, pot créixer de manera controlada sobre materials flexibles o una oblia de silici, permetent la seva integració en un circuit electrònic, que a la seva vegada s'incorpora al sensor. També investiga polímers piezoelèctrics, més robusts i flexibles, que es poden utilitzar per obtenir energia de vibracions.

Aquests materials tenen nombroses i immediates aplicacions, principalment en el camp de l'Internet de les Coses (IoT per les seves sigles en anglès) i en ambients intel·ligents. “Cada vegada serà més usual tenir petits dispositius interconnectats al nostre voltant, per la qual cosa és necessari desenvolupar solucions que puguin substituir les bateries o les piles que necessiten per funcionar per altres elements perdurables i més eficients energèticament”, explica Murillo. Un altre camp d'aplicació en què està treballant és la biologia cel·lular i el desenvolupament de potencials nanofàrmacs electrònics.

Formació, recerca i emprenedoria al campus

El jove investigador ha realitzat la seva formació investigadora al campus de la UAB, on es va traslladar des de la seva Granada natal després de graduar-se en Enginyeria Electrònica el 2007, per realitzar un doctorat en Microelectrònica a la UAB, títol que va obtenir el 2011, amb la menció de “Doctor Europeus”. Després de realitzar diverses estades de recerca en centres internacionals es va incorporar al Centre Nacional de Microelectrònica (CNM-CSIC), ubicat al mateix campus, el 2013.

“He tingut l'oportunitat de formar-me en un entorn molt afavoridor per a algú que es vol dedicar a la recerca”, explica Gonzalo, qui, a més d'estar implicat en els projectes europeus Synergy i EnSO del CNM, col·labora en recerques dels departaments de Biologia Cel·lular i d’Enginyeria Electrònica i de l’Institut de Neurociències de la Universitat.

En l'àmbit de l’emprenedoria Gonzalo Murillo també es mostra interessat. De fet, està treballant ja en un kit de disseny amb un generador basat en materials polimèrics perquè una persona el pugui incorporar en el sensor que desitgi que té previst comercialitzar amb la creació d'una “startup”. Amb la mirada ja posada en projectes emprenedors com aquest que ha iniciat ara, va realitzar el curs “University to Business” de la UAB l'any 2012, que “va suposar una motivació molt important per a les meves activitats d'innovació i emprendoria”, assegura.

MIT Technology Review

MIT Technology Review és una revista publicada des de 1989 per Technology Review Inc, companyia independent de mitjans de comunicació propietat de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), que organitza anualment els premis als innovadors menors de 35 anys.

A l'edició d'aquest any d'Espanya es van presentar més de tres-cents candidats. Només deu en van ser seleccionats com els millors, Gonzalo Murillo entre ells. Posteriorment, es va celebrar l'edició europea, on els guanyadors dels cinc països participants -França, Bèlgica, Polònia, Espanya i Alemanya- es es van reunir a Barcelona. D'entre ells, sols tres van aconseguir mencions especials. Gonzalo Murillo va guanyar la de Most Novel European Innovator.

Font: web UAB

Comparteix