Una plataforma de producció contínua de grafé guanya el concurs del Programa Generació d'Idees
Edició/ 7 de Desembre de 2015

La quarta edició del programa de Generació d'Idees, que organitza el Parc de Recerca UAB, ja té guanyadors. Els tres projectes guanyadors han estat escollits per la seva capacitat per transformar-se en solucions de mercat del sector aerospacial.

El primer premi ha estat per al projecte 2D EDGE, impulsat per Damià Viana, de l'Institut Català de Nanociències (ICN2), Sergi Claramunt i Ferney Chaves, del Departament d'Enginyeria Electrònica de la UAB i Axel Sanz, llicenciat en Administració d'Empreses per la UAB. El projecte ha desenvolupat una plataforma de producció contínua de grafè de qualitat.

El gafrè és un vidre format per àtoms de carboni que es caracteritza per posseir una alta conductivitat tèrmica i elèctrica, i per combinar una alta flexibilitat i lleugeresa amb una duresa extrema. Aquestes propietats el situen com una alternativa per substituir diversos materials convencionals en múltiples aplicacions. No obstant això, la manca d'un procés de síntesi de grafè en grans dimensions i de manera contínua impedeix la seva utilització industrial per a la fabricació de dispositius i productes en diversos sectors. En aquest sentit, 2D EDGE proposa un mecanisme innovador de síntesi de grafé que permet la producció contínua d'aquest material mitjançant la tècnica de deposició química per vapor (CVD, de les sigles en anglès).

Aquesta capacitat de produir làmines de grafè de manera contínua permet optimitzar els costos de producció, així com facilitar la seva utilització en un ampli ventall d'aplicacions tecnològiques. Entre elles, les del sector de l'ecetrònica, de l'energia fotovoltaica i del sector aerospacial.

El guardó consta de 2.500 euros en metàl·lic i 6 mesos d'incubació a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB per a desenvolupar la idea i convertir-la en una oportunitat de negoci.

Nou material per a detectors d'objectes llunyans

El projecte OISensing ha obtingut el segon premi, dotat amb 1.500 euros i tres mesos d'incubació a l'edifici Eureka. Aquest projecte ha desenvolupat un nou material anomenat BL (Bi-Layer) Film, completament orgànic i sensible a la radicació infraroja. Les característiques d'aquest material el fan òptim per a la fabricació de sensors de detecció d'objectes llunyans amb un cost més econòmic, de consum més baix i sense necessitat de refrigeració. Ha estat impulsat pels investigadors Victor Lebedev i Jaume Veciana de l'Institut de Ciències de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), la Doctora Anna Magraso, de l'Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia (ICN2) i Fredi Fernandez, especialista en ventes i màrqueting.

Els sensors que han desenvolupat amb BL Films són especialment interessants per a sectors com el de la vigilància, la seguretat i la instrumentació. Concretament, els aplicaran a drons per dur a terme tasques de prevenció de riscos, salvament i control d'incendis. Els sensors compten amb una major sensibilitat, tenen un preu de cost 70 vegades inferior al dels materials que s'utilitzen en l'actualitat i requereixen una electrònica menys complexa que permet optimitzar el consum energètic. També comporten un benefici mediambiental i de seguretat per als fabricants, ja que el material, d'origen orgànic, no està compost d'elements tòxics que solen ser necessaris en els detectors actuals.

Tecnologia de codificació i transmissió de dades

Els guanyadors del tercer premi, dotat amb 1.000 euros, han estat els investigadors Joan Serra-Sagristà, Ian Blanes i Sara Álvarez-Cortés, del grup de Codificació Interactiva d'imatges de la UAB (GICI). El seu projecte, anomenat Smart Coding Tech, ofereix una solució innovadora per a la transmissió ràpida de dades i l'emmagatzematge eficient. Es tracta d'una tecnologia de codificació intel·ligent per a comunicacions avançades espai-terra, que permet velocitats de transmissió molt altes en la descàrrega de dades de salèl·lit i augmenta la quantitat de dades transmeses.

Per a continuar llegint la notícia, premeu l'enllaç.

FONT: PRUAB

Comparteix