25a edició de la Setmana de la Ciència
admin/ 16 de November de 2020

Els centres de recerca del campus de la UAB s’afegeixen a l’oferta d’activitats de divulgació científica que se celebren fins al 29 de novembre per tota Catalunya, enguany amb una oferta destacada d’activitats online.

Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), la 25a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’20) se celebrarà fins al proper 29 de novembre, i inclourà un gran nombre d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu Catalunya.

El programa complet es pot consultar al web:
https://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat/


PROGRAMA D’ACTIVITATS AL CAMPUS DE LA UAB


Converses online sobre la carrera científica

L’ICMAB organitza, al llarg de tota la Setmana de la Ciència, trobades virtuals amb investigadors i investigadores ofertes a estudiants d’entre 17 i 18 anys (segon de batxillerat), orientades a ajudar l’estudiant en l’elecció dels seus estudis superiors. Són converses de 30 minuts on els investigadors i les investigadores expliquen la seva trajectòria i com han esdevingut científics i científiques. Per reservar una visita, contactar amb amay@icmab.cat

Concurs de memes

Al llarg de tota la Setmana de la Ciència l’Institut de Neurociències (INc-UAB) organitza un concurs de memes de divulgació de les neurociències per Instagram. Els participants al concurs enviaran un meme que expliqui algun concepte de neurociències i es podrà votar mitjançant un sistema de likes.

16 de novembre

Virtual Escape

A partir del 16 de novembre, l’ICMAB prepara un “Virtual Escape” sobre la recerca al centre, sobre els materials del futur en energia, superconductors, materials magnètics, electrònica molecular i biomaterials, relacionat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. L’activitat està adreçada a estudiants de secundària, cicles formatius i educació especial.

Més informació:
https://matheroes.icmab.es/

Conferències i vídeos divulgatius sobre ciència de materials

Amb motiu de la fira EXPOMINER, aquesta edició en versió online, des de l'ICMAB s'ha preparat una selecció de conferències i vídeos de divulgació que es publicaran al canal de YouTube a partir del 16 de novembre. “Nanochemistry and solar light: towards an energy revolution”, amb Mariona Coll; “Crystals growth and characterization - Become a detective of materials!” amb Anna Crespi, Judith Oró i Roberta Ceravola; i “The sand we find on the beach hides a lot of information! - Become a detective of materials!” amb Anna Crespi, Judith Oró i Roberta Ceravola.

Més informació:
https://www.icmab.es/outreach/

Xerrada online “Detectiu de roques: Descobrim les roques a través d'activitats. EarthLearningIdea Project”

A les 16.30h tindrà lloc aquesta xerrada online, a càrrec de la doctoranda del Departament de Geologia de la UAB Anna Anglisano, Field Officer Supporter de la  European Geoscience Union; i Xavier Juan, Field Officer de la European Geoscience Union.

Més informació:
http://www.expominer.com/minermat-2020

LABENCLASS: L’energia del futur, del laboratori a l’aula

LabEnClass és un projecte de divulgació científica que porta la recerca de l’ICMAB en el camp de l'energia des dels laboratoris a les aules de les escoles primàries i secundàries a partir del 16 de novembre. El projecte, elaborat en col·laboració amb Funbrain i amb l'investigador de l'ICMAB Mariano Campoy-Quiles, va ser guardonat amb una beca FGCSIC 'Compte la Ciència' en 2019. El projecte té com a objectiu apropar la recerca realitzada en els laboratoris de l’ICMAB a les aules amb atractius experiments relacionats amb l'energia, preparats especialment per als escolars.

Més informació:
https://www.icmab.es/outreach/labenclass

•    20 de novembre

Taller “La DefeNsA de les plantes”

El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i el CRECIM de la UAB organitzen un taller experimental destinat a grups d’alumnes de 1r de batxillerat de l’INS Matadepera. El taller es diu “La DefeNsA de les plantes” i els alumnes hauran de resoldre un repte científic relacionat amb un bacteri patògen que ataca els vegetals.

Més informació:
https://www.cragenomica.es/outreach/science-week


Xerrada online “Minerals al patrimoni cultural material”

A les 16h tindrà lloc aquesta xerrada online a càrrec del professor del Departament de Geologia  Lluis Casas. A la xerrada es presentaran i comentaran diversos minerals que apareixen en el patrimoni material moble i immoble. En particular es tractaran: pigments minerals; objectes decoratius i/o pràctics fets de minerals; materials arquitectònics/escultòrics peculiars a causa del seu contingut mineral; i microminerals formats en vidrats ceràmics.

Més informació:
http://www.expominer.com/minermat-2020


•    27 de novembre

Madame Chatelet i els seus seguidors d’instagram

L’ICMAB publicarà al seu canal de YouTube la lectura dramatitzada sobre les dones científiques “Madame Chatelet i els seus seguidors d’instagram”.

Més informació:
https://madamechatelet.icmab.es/

Xerrada Online “Las Tierras Raras: El oro del S.XXI que controla la tecnología”

A les 16h tindrà lloc aquesta xerrada online a càrrec de Dídac Navarro, professor associat del Departament de Geologia de la UAB i professor del Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada de la UB.

Més informació:
http://www.expominer.com/minermat-2020

Font:

https://www.uab.cat/

Comparteix