Un documental de la UE posa el Parc de l'Alba com exemple energètic
Edició/ 2 de April de 2013
Un equip de filmació dirigit per Carl-A. Fechner, director i productor de la pel·lícula documental La quarta revolució, autonomia energètica, ha estat treballant a la nostra ciutat per recollir els projectes de bones pràctiques sostenibles de la UE - Iniciativa Concerto que s’hi duen a terme. En concret han incidit al Parc de l'Alba, que conté tres edificis ecològics amb finalitats residencials, industrials i de serveis que tenen una eficiència energètica excepcional.

Els enregistraments s’han centrat en recollir el mètode de refrigeració innovador al Parc de l'Alba, un desafiament particular per als països càlids. El refredament és part d'un sistema d'energia que produeix electricitat, calor i fred junts. A través de sinergies i d'alta eficiència que estalvia 110.000 MWh / any, o prou per a 17.000 llars mitjanes durant un any.

El material enregistrat formarà part d’un documental que està rodant Carl-A. Fechner per encàrrec de la Unió Europea dedicat a les bones pràctiques sostenibles de la UE - Iniciativa Concerto.

L’alcaldessa de la ciutat, Carme Carmona, ha estat entrevistada per l’equip de filmació. Ha declarat que “a la zona del Parc del Alba hi ha una planta de poligeneració fred - calor que dóna abast a totes les empreses ubicades al Parc i al Sincrotró, tot amb infrastructures soterrades.” L’Ajuntament, remarca, “és partidari que qualsevol edificació que s’hi faci a la zona sigui concebuda com a eficient energèticament parlant, respectuosa amb el medi ambient i que inclogui les últimes novetats quant a orientació i aïllament. Tot el barri perseguirà la innovació quant a energies renovables es refereix”.

El director del Parc de l’Alba, Pere Solà, ha destacat que el fet de tenir la planta de poligeneració al parc “ha afavorit la creació d’un clúster d’empreses de noves tecnologies i data centres, com ara IBM, T-systems, el Sincrotró i altres. A més, les empreses produeixen un menor impacte ambiental i menor cost energèctis en fer servir la poligeneració ja que transformen gas natural en fred i calor, i eviten la instal·lació de gran maquinària.”

 
Solà afegeix que “és una iniciativa pionera al nostre país. Parlem d’un terreny de 500 hectàrees pensades per acollir un parc d’empreses innovadores, com ara de farmacèutica, nanotecnologies i altres sectors tecnològics i científics. Es farà possible viure al Parc també perquè es projecten mesures passives que contribueixin a aquest objectiu, com ara la orientació i l’aïllament dels edificis. Del 100% del terreny disponible, un 80% seran espais lliures, oberts. Tot està pensat per fer possible el projecte de sostenibilitat ambiental del Parc del Alba.”
 
El programa Concerto
 
Concerto és una nova i important iniciativa de la Unió Europea que dóna suport a comunitats locals en el desenvolupament d'iniciatives concretes que siguin sostenibles i que tinguin una alta eficiència energètica.
 
Aquestes comunitats poden ser noves o existents, i que intentin millorar el seu funcionament energètic. Les comunitats recolzades per Concerto s'encaminaran cap a una política energètica totalment integrada, harmonitzant l'ús substancial de les fonts d'energia renovable amb tecnologies innovadores i sistemes per minimitzar el consum d'energia i per millorar la qualitat de vida dels ciutadans.
 
El projecte és finançat dins el marc del sisè programa de recerca de la Unió Europea (FP6), i donarà suport a les demostracions integrades i les accions de difusió, que són realitzades per tota la Unió Europea i que impliquen l'ús a escala real de noves, tecnologies renovables i eficients de l'energia.
 
Carl-A. Fechner, director i productor de la pel·lícula documental La quarta revolució, autonomia energètica. Va ser el documental més vist a Alemanya l’any 2010. L’han vist a tot el món 6 milions d'espectadors de 26 països.

Comparteix