La UAB, primera universitat de l'Estat espanyol en sol·licituds de patents
Edició/ 11 de March de 2016

La UAB va presentar l'any passat 18 sol·licituds de patents prioritàries, situant-se com la primera universitat a l'Estat espanyol i la segona entitat a Catalunya, segons l'Informe 2015 de l'Oficina Europea de Patents.

L'Oficina Europea de Patents (EPO, segons les seves sigles en anglès) ha presentat el balanç de sol·licituds de patents europees del 2015, segon el qual la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és la primera universitat de l'Estat espanyol en nombre de sol·licituds, amb un total de 18 patents prioritàries.

D'aquestes patents, 5 són del camp de les neurociències, 3 d'innovacions en teràpia gènica i 4 del camp de l'enginyeria química, electrònica i telecomunicacions. Les sol·licituds de patents restants provenen principalment del sector de la biomedicina.

A la UAB, l'Oficina de Valorització i Patents (OVP) és l'encarregada de gestionar la propietat industrial de la Universitat, des de la sol·licitud de la patent fins a la promoció i captació de finançament i la transferència dels resultats de recerca mitjançant llicències. En total, l'any 2015, l'OVP va sol·licitar 64 patents, dintre les quals es troben les 18 patents presentades a l'Oficina Europea de Patents, extensions internacionals i derivades.

Catalunya encapçala la llista de peticions de patents a l'Estat 

Segons el balanç l'EPO, Catalunya és la comunitat autònoma que encapçala el rànquing a de l'Estat espanyol, amb 515 sol·licituds. La primera empresa catalana sol·licitant és Laboratoris Esteve, amb 23 sol·licituds, seguida de les farmacèutiques Almirall (17), Galenicum Health (12) i Laboratoris Lesvi (9).

Les institucions acadèmiques també hi tenen un paper molt important, com ho demostra les 18 sol·licituds de patents de la UAB –que la posiciona com a segona entitat de Catalunya i sisena de l'Estat. La Universitat de Barcelona (UB) i La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) segueixen la UAB amb 10 sol·licituds cadascuna.

A l'Estat espanyol, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) és el primer sol·licitant, amb 47 patents, seguit de la companyia de viatges Amadeus (34) i Telefònica (31) i, a continuació ja venen les firmes catalanes.

Font: web PRUAB

Comparteix