Una nova tecnologia tèxtil intel·ligent per millorar l’eficiència energètica dels edificis
Edició/ 1 de September de 2016

L’empresa tèxtil Vertisol Internacional i el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) han endegat un projecte per crear un nou producte tèxtil intel·ligent que permetrà millorar l’eficiència energètica dels edificis.

En concret, aquest teixit, denominat TEXILUM, servirà com a protector de vidres en els àmbits de l’arquitectura i l’interiorisme i millorarà la gestió energètica mitjançant la regulació intel·ligent de la llum i de la temperatura.

A més, el nou producte també tindrà altres aplicacions en camps com el de l’agricultura, on pot millorar la producció en hivernacles. El sistema TEXILUM suposarà un avenç en el seu àmbit ja que ocupa un espai mínim, és més lleuger i s’adapta millor a superfícies complexes.

La iniciativa permetrà desenvolupar un element estructural híbrid que ha de permetre la integració d’elements funcionals passius com cintes amb diferents graus d’opacitat, però també obre la porta a la utilització d’elements funcionals actius d’electrònica impresa.

TEXILUM se centrarà en la recerca de l’eficiència de teixits i materials com les estructures de teixit de punt d’ordit i de teixit de calada. En aquest sentit, el projecte preveu dissenyar i fabricar mecanismes i dispositius tècnics a incorporar en la màquina tèxtil per adaptar-la al nou procés productiu. La patent del producte està prevista durant 2017.

El projecte TEXILUM, que té un pressupost de 234.000 euros, ha estat cofinançat per Acció, l’Agència per a la competitivitat de l’empresa, i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dins el marc FEDER Catalunya 2014-2020.

Font: web Eurecat

Comparteix