Noves mesures de retallada
Edició/ 11 de Julio de 2012

Rajoy anuncia la retallada de la prestació d'atur, la reducció del sou de funcionaris i la pujada de l'IVA

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat en el ple del Congrés un paquet de mesures que inclou la reducció de la prestació per desocupació, la supressió d'una paga extra de funcionaris i la pujada de l'IVA general fins al 21%.

Rajoy ha presentat un ampli paquet de mesures l'objectiu ha recalcat és complir amb els objectius de dèficit i aconseguir ajustar fins a 65.000 milions d'euros en els pròxims dos anys i mig.

Aquestes mesures arriben tot just un dia després que es filtressin les condicions que Brussel · les ha imposat a Espanya a canvi del rescat a la banca i el retard d'un any fins a 2014 per ajustar el dèficit públic per sota del 3%.

1 - Els funcionaris es queden sense paga de Nadal. 

El president ha suspès la segona paga extraordinària dels funcionaris, mesura que s'aplicarà en l'administració central, autonòmica i local. I només en el cas dels empleats públics es compensarà a partir de 2015 amb un pla de pensions.

Rajoy ha dit que aquesta mesura s'aplicarà en l'administració central, autonòmica i local. I només en el cas dels empleats públics es compensarà a partir de 2015 amb un pla de pensions.

2 - Forta pujada de l'IVA

Rajoy ha anunciat una important pujada de l'IVA, que passa en el tipus general del 18% actual al 21% i en el tipus reduït del 8% al 10%. No obstant això, el tipus superreduït es manté en el 4%.

Aquesta pujada s'aprovarà divendres al Consell de Ministres i entrarà en vigor quan surti publicada al BOE el diumenge o dilluns, segons ha confirmat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, als passadissos del Congrés.

En l'àmbit fiscal, també s'ha anunciat noves taxes per al medi ambient que busca impulsar el principi de "qui contamina paga".

3 - Supressió de la deducció per habitatge

A més, el president ha comunicat que se suprimeix la deducció per la compra d'habitatge habitual a partir de 2013.

4 - Reducció d'empreses públiques i privatitzacions

Rajoy també ha posat sobre la taula una nova reducció de les empreses públiques. Així mateix "es durà a terme un procés de liberalització i, si s'escau, privatització dels serveis associats al transport ferroviari, portuari i aeroportuari", ha comentat Rajoy.

5 - Retallada de les cotitzacions socials

D'altra banda, Rajoy ha dit que baixarà les cotitzacions un punt el 2013 i un altre addicional el 2014.

6 - Reducció de la prestació per atur

El Govern ha decidit retallar la prestació per desocupació per als nous receptors, que a partir dels sis mesos passaran a cobrar el 50% de la base reguladora en lloc del 60% que estava establert. Això sí, es manté la durada de la prestació en 24 mesos i en els sis primers mesos se seguirà cobrant el 60% de la base regulador (en un principi s'havia apuntat que aquestes condicions també podrien patir canvis).

7 - Elimina bonificacions a la contractació

L'Executiu també ha apostat per la supressió d'un gran nombre de les bonificacions a la contractació, excepte les que s'apliquen a discapacitats i emprenedors.

8 - Només qui hagi treballat pot cobrar l'ajuda de 400 euros

Un altre de les retallades que ha anunciat Rajoy té per objecte limitar el col · lectiu amb dret a cobrar l'ajuda de 400 euros per als aturats que no tenen altra prestació. Així a partir d'ara, només podran cobrar la renda mínima d'Reinserció aquelles persones que hagin treballat prèviament. D'aquesta manera, queden fora els aturats sense ocupació anterior encara que visquin en una situació vulnerable.

9 - Reducció d'un 30% dels regidors

La primera reforma que ha volgut exposar el president del Govern és la de les administracions públiques. En aquest sentit, en l'àmbit local ha anunciat l'homogeneïtzació de retribucions d'alcaldes i regidors en funció de les característiques del municipi, la reducció d'un 30% del nombre de regidors i la retallada i fins i tot eliminació de les empreses públiques en l'àmbit local .

10 - Ministeris retallada de 600 milions

El president ha anunciat que es retallarà el pressupost dels ministeris en 600 milions d'euros. A més, per als pressupostos generals del 2013 s'escometrà una retallada del 20% de les subvencions a partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials.

Font. Diari expansión

TAGS economia
Comparteix