L'FMI redueix a zero les perspectives de creixement d'Espanya el 2014
Coopera/ 10 de Julio de 2013

L'organisme revisa a la baixa les seves previsions mundials per a aquest any i el vinent i parla de "nous riscos". L'actualització reconeix que "la recessió a la zona euro era més profunda del que s'anticipava"

El Fons Monetari Internacional (FMI) s'ha vist forçat a revisar a la baixa les previsions econòmiques que va realitzar fa només tres mesos a l'identificar nous riscos a l'horitzó, admetre que la recessió en la zona euro és més profunda del que s'havia anticipat, constatar una volatilitat més gran dels mercats financers en els últims dos mesos i témer per la possible retirada d'estímuls als Estats Units i pels efectes de les retallades de despesa pública de Washington.

En el cas d'Espanya, en concret, l'organisme que dirigeix Christine Lagarde manté la previsió de contracció de l'1,6% per al 2013, però baixa set dècimas els càlculs per a l'any que ve. Si a l'abril es va estimar que Espanya creixeria un 0,7% el 2014, ara l'FMI estima que el creixement serà zero. Globalment, la previsió ha caigut dues dècimes tant per a aquest any com per al vinent, i queda ara en creixement del 3,1% i del 3,8% respectivament. I les estimacions per a la zona euro són també lleugerament pitjors que fa tres mesos: contracció del 0,6% aquest any (dues dècimes menys del que es calculava a l'abril) i creixement del 0,9% el 2014 (en l'últim informe de 'Previsions Econòmiques Mundials' s'estimava que seria de l'1%).

ALENTIMENT EN ELS PAÏSOS EMERGENTS

Són diversos els factors que han portat l'FMI a la revisió a la baixa. A més d'assumir que la citada recessió europea és més estesa del que inicialment s'havia calculat, es preveu un alentiment considerable del creixement en economies emergents i en desenvolupament (només Rússia i el Brasil han patit revisions pitjors que les d'Espanya, encara que totes dues es mantinguin en positiu).

Però si l'FMI posa l'accent en una cosa és en els riscos que representen les condicions als EUA, especialment la possibilitat que l'esperada retirada d'estímuls porti a tensar les condicions financeres. L'organisme demana transparència i claredat en la retirada per evitar incertesa. Entre altres propostes, l'FMI demana que les economies avançades “mantinguin una barreja de suport de polítiques macroeconòmiques combinades amb plans creïbles per aconseguir la sostenibilitat del deute a mitjà termini i reformes per reequilibrar els balanços i els canals de crèdit”.

Font: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/crisi-economica/lfmi-redueix-zero-les-perspectives-creixement-despanya-2014-2489009

TAGS economia
Comparteix