Un rus vol comprar casa teva
Edició/ 13 de Septiembre de 2013

Els estrangers, sobretot de l’Europa de l’Est, es posicionen com una oportunitat per vendre l'immobiliari català d’'alt standing'

Els compradors estrangers són la gran esperança per al mercat immobiliari d’alt standing. Un mercat que s’enfronta a una demanda interna del tot paralitzada, fruit del l’enfonsament del sector el totxo, de la delicada situació econòmica que viu el país i de la manca de crèdit bancari. Davant d’això, els propietaris de mansions a Llavaneres, Sitges o S’Agaró que vulguin desprendre’s d’elles no tenen més remei que mirar més enllà de les fronteres estatals.

 

Els russos –com no- però també francesos, belgues o àrabs tenen el punt de mira posat en els immobles de luxe catalans. Avui en dia els consideren una bona oportunitat d’inversió. El mercat immobiliari del país, malmès com cap altre –el preu de l’habitatge ha baixat entre un 30 i un 50% des de 2007- en pot sortir beneficiat. Però els experts en aquest àmbit asseguren que abans cal un canvi de mentalitat i d’expectatives per part dels propietaris.

Oportunitat d’inversió

Les compres per part d’estrangers s’han disparat aquest 2013. Segons dades de Solvia, la immobiliària de Banc Sabadell, han crescut en un 183 % i suposen el 10 % del total de les seves operacions d’enguany. El 15% dels compradors de Solvia són estrangers no residents a l’Estat espanyol i el 33% fa la compra per invertir. En el sector dels immobles de luxe, les xifres es disparen. “Aquest 2013, la majoria dels nostres clients vénen de fora”, reconeix Ana Miralles, directora de la seu del Maresme de la immobiliària d’alt standing Engel & Völkers.

Els russos són clara majoria (40%) seguits dels francesos (20%). En la cartera de clients d’Engel & Völkers també hi ha belgues, àrabs, qatarís i, fins i tot, xinesos. Els compradors estatals, en aquest cas, tan sols arriben al 15%.

Per què s’ha decantat tan la balança cap al comprador estranger? “La crisi de Xipre ha fet que molta gent perdés la confiança en les inversions financeres i troben de nou en l’habitatge un reducte segur”, destaca Miralles. En l’àmbit europeu, Espanya i Grècia s’han convertit en mercats immobiliaris molt interessants. “Els nostres preus ara són competitius a nivell mundial, no com fa set anys”, afegeix Miralles. A diferència de llavors, els immobles donen bon rendiment si es posen de lloguer, i els compradors s’asseguren no perdre diners en cas de revenda perquè els han adquirit a un preu adequat, sense sobrecost.

El mapa immobiliari europeu i català

En el mercat immobiliari d’alt standing europeu, els principals competidors per a Catalunya són Grècia, la Costa Blava francesa, Marbella i les Illes Balears. En l’àmbit català, a més del Maresme (el sector Alella-Tiana-Teià, i Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt, bàsicament), hi figuren la Costa Brava, Sitges i Gavà com a punts calents.

Barcelona ciutat també és un pol d’atracció d’inversió estrangera. Segons explica Françoise Carriere, soci de la immobiliari d’alt standing Coldwell Banker, en una entrevista a l’ACN, el mercat d’habitatges de luxe barceloní “ha despertat” des de fa 8 mesos. “Fa temps que no veiem tan moviment al mercat, amb un increment de les vendes del 30%”. Però a la capital catalana la majoria d’inversions tenen un altre tarannà, segons Coldwell Banker.

Els clients cerquen immobles de luxe per transformar-los en hotels d'alt standing o apartaments turístics, que ofereixen una rendibilitat d'entre el 4% i el 5%, per revendre'ls a mitjà termini i treure'n una plusvàlua.

Pressupost i finançament

Catalunya, com a norma general, no atrau els grans multimilionaris, sinó un perfil de comprador més baix. És sobretot un imant de la classe mitja més adinerada (molt més que la de la majoria d’estats Europeus) de Rússia i altres països de l’antiga òrbita soviètica. La despesa mitjana que estan realitzant en cases d’alt standing ronda entre els 500.000 i els 700.000 euros. “Mig milió és el pressupost més demanat avui en dia”, resol Miralles.

Una xifra que no és baladí: tal i com apunten des de Coldwell Banker, la legislació aprovada pel govern espanyol –que concedeix el permís de residència als estrangers que comprin propietats de més de 500.000 euros– està provocant "encara més interès" entre els inversors estrangers.

Font text i imatge: www.viaempresa.cat

 

TAGS economia
Comparteix