L’exportació ja no pot créixer més
Coopera/ 26 de Marzo de 2014

El sector exterior veu complicat seguir sent el motor de l’economia com els últims anys

L'entitat privada Amec, que aglutina unes 400 empreses exportadores de tot l’Estat espanyol, ha advertit aquest dimarts que el sector exterior ha esgotat pràcticament la seva capacitat per seguir amb el seu ritme de creixement i que, per tant, és difícil que mantingui el paper de motor de l'economia dels últims anys.

El president d'aquesta associació, Manel Xifra, i el director general, Joan Tristany, han alertat d'aquesta situació durant la presentació de l'informe Amec de Conjuntura 2013 i Perspectives 2014, que detecta una moderació de la contribució del sector exterior al creixement del PIB i "un possible acostament al límit".

Un ritme menys accelerat

Segons l'informe, les empreses associades preveuen un creixement de l'exportació el 2014 del 7,8%, unes expectatives bastant menors a les quals tenien fa un any, quan calculaven que augmentarien la comercialització dels seus productes a l'exterior en un 13,5%, encara que després l'augment real es va quedar en un 6,5%.

"Si no som capaços de generar un creixement del PIB des d'altres àmbits, difícilment l'exportació podrà continuar tirant del carro", ha advertit Tristany. L'Amec sosté que l'alentiment del creixement de països emergents com la Xina i el Brasil afectarà molt probablement les vendes de les empreses espanyoles.

Xifra ha recordat que el gran increment de les exportacions espanyoles els últims anys ha vingut de la mà de la recuperació del mercat internacional, però que aquest creixement s'ha moderat, després de destacar la pressió competidora que exerceixen altres països al mercat exterior.

La internacionalització demana ajuda

Davant d'aquesta situació, l'Amec troba necessari "un major suport" del Govern espanyol a les empreses exportadores per garantir el seu funcionament més òptim, atès que el mercat intern encara està molt deprimit i que la recuperació de l'economia a Espanya es preveu lenta.

Tristany ha fet notar, a més, que les previsions d'exportació s'han calculat en relació amb les enquestes contestades per les empreses de l'associació el mes de febrer passat, de manera que no recull l'efecte sobre l'economia espanyola que pot tenir la crisi de Crimea.

La majoria de les empreses d'Amec, molt concentrades en sectors com els béns d'equip, maquinària i tecnologia, es mostren optimistes respecte a una millora "gradual" i "moderada" en la conjuntura nacional.

El fruit del mercat exterior

Aquest augment es veu reflectit en la millora dels resultats de les empreses de l'associació, ja que únicament el 4% va tancar 2013 amb pèrdues i el 86% va obtenir beneficis. Respecte a la previsió de facturació per al 2014, el 70 % creu que anirà a millor i el 30 % confia que es mantindrà en els mateixos nivells.

L'escàs accés al finançament es manté com a factor rellevant per a les empreses, mentre que també destaca la falta de personal qualificat en comerç internacional com una més de les dificultats amb les quals es troben aquestes companyies a l'hora d'optar per la internacionalització.

L’estat econòmic del país

L'informe també revela que un 51% de les empreses associades creu que la imatge de confiança de l'economia espanyola a l'estranger continua igual, un 37% considera que ha empitjorat i només un 12% veu una millora.

Respecte a aquest punt, el president d'Amec ha vinculat la mala imatge de país a l'estranger als casos de corrupció i de problemes en l'administració pública, així com l'alt atur, i ha descartat que tingui a veure amb el debat sobiranista obert a Catalunya.

Font: web VIAEMPRESA

TAGS economia
Comparteix

afegir comentari

Inicie sesión para comentar