Inicio de sesión

La recuperació de l'ocupació passa dels joves
Edició/ 4 de Diciembre de 2015
  • Els empleats a partir de 35 anys copen les noves feines enfront d'una pèrdua del 42% d'ocupats de 16 a 34 anys.

La recuperació econòmica i de l'ocupació passa dels joves. El col·lectiu de 16 a 34 anys caça poques ofertes de treball en comparació amb la resta d'empleats a partir de 35 anys, cosa que està perjudicant la lluita contra l'atur juvenil. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi del mercat de treball presentat pel catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB Josep Oliver en un nou informe de l'Índex Manpower.

La tendència detectada els últims mesos impedeix una recuperació més gran de l'ocupació en la franja de 16 a 34 anys, que registra una pèrdua acumulada d'ocupats des de l'inici de la crisi del 42,9% per la destrucció de llocs de treball, l'emigració o el retorn als estudis, entre altres factors. En canvi, el col·lectiu de 35 anys a 64 ha millorat amb més intensitat al passar d'una retallada del 0,2% el tercer trimestre enfront d'un augment dels ocupats del 4,3% en els que tenen 35 anys com a mínim.

DESAJUST DE LA FORMACIÓ

Però, ¿ per què la recuperació passa de llarg davant dels joves? "Alguna cosa està passant amb la franja de joves relacionada amb un desajust de la formació que tenen i la que demanen les empreses que dificulta que puguin trobar feina", explica Josep Oliver. Un dels efectes derivats d'aquesta tendència és l'augment de la mitjana d'edat en el sector industrial, que ha passat de 38 anys a 43 en els últims exercicis. "No és una situació positiva perquè aquest col·lectiu necessita recuperar ocupació i les empreses també necessiten que s'incorporin joves a la plantilla", afegeix Oliver.

El president de Manpower, Raúl Grijalba, ha indicat que el creixement més alt de les ofertes d'ocupació es produeix en llocs de treball de càrrecs intermedis i feines qualificades que són estratègics per al creixement de les empreses i sempre amb una exigència de coneixements concrets que moltes vegades els joves no tenen per falta d'experiència.

LLOCS DE TREBALL RECUPERATS

Aquestes tendències es produeixen en un moment en què a Espanya s'han creat 1,07 milions de llocs de treball des de l'inici de la recuperació, tot i que Oliver adverteix que es trigarà encara uns cinc anys a recuperar els 2,7 milions de llocs de treball dstruïts en la crisi. A Catalunya ja s'han creat 176.000 contractes dels 665.000 eliminats per les empreses per tancament i ajustos laborals per sobreviure. Aquesta recuperació, tot i ser lenta, té l'avantatge de tenir unes bases més sòlides a l'estar basada en l'empresa privada, amb una millora important de la indústria, i amb un pes més baix de la construcció gràcies a l'augment del control del crèdit bancari després de la bombolla immobiliària.

Per a obtenir més informació sobre la notícia, premeu l'enllaç.

FONT: EL PERIODICO.CAT

Comparteix