Inicio de sesión

Ideen un GPS bronquial per a la detecció precoç del càncer de pulmó
Edició/ 23 de Enero de 2017

Investigadors de la UAB, del CVC i de l'Hospital de Bellvitge - Idibell han desenvolupat una tecnologia per a la realització de biòpsies que permet moure's per dins dels bronquis dels pacients seguint una ruta planificada i localitzada amb tècniques de realitat augmentada, videojocs i modelatge en 3D.

 

L'objectiu d'aquesta col·laboració és millorar la tecnologia existent en la broncoscòpia sense afegir nous instruments  durant el procediment, així com aconseguir que la  intervenció sigui ràpida, més eficaç i menys costosa en l'obtenció de les biòpsies, essencials en la detecció precoç del càncer de pulmó.

L'equip que ha desenvolupat aquesta tecnologia està format per especialistes en intel·ligència artificial i per metges, coordinats per Dèbora Gil, matemàtica i investigadora del Centre de Visió per computador i professora de ciències de la Computació de la UAB, i per Antoni Rosell  pneumòleg i investigador de l'Hospital de Bellvitge - Idibell.

La tecnologia actua com un GPS del pulmó. Permet als pneumòlegs planificar la ruta fins al possible càncer i fins i tot escollir quin tipus de tècnica utilitzar per obtenir una biòpsia: una pinça, un raspall o una agulla. Amb l'ajuda de tècniques de visió per computador i modelatge 3D, es realitza una rèplica virtual exacta del pulmó del pacient. Aquesta rèplica s'introdueix en un programari que, amb tècniques gràfiques de videojocs, emula un broncoscopi navegant per tràquea i bronquis del pacient fins a l'objectiu marcat, i seguidament es tria quin instrument diagnòstic finalment s’utilitzarà. Aquest símil de ‘videojoc’, que actua com a mapa de localització, no solament podrà facilitar i abaratir el procés de la broncoscòpia, també reduir dràsticament les intervencions amb resultats fallits, evitant intervencions repetides per al pacient.

Aquesta tecnologia té, a més, altres aplicacions. Permet el mesurament amb exactitud de diferents parts del sistema bronquial per dissenyar pròtesi personalitzades al mil·límetre, amb els avantatges que això comporta. Finalment, el programari associat realitza un càlcul fiable d’estenosi traqueal (reducció anormal de la llum) en un temps rècord d'escassos segons. Fins ara, aquest diagnòstic es feia de forma visual, comptant amb l'experiència del metge assignat. D'aquesta manera, els investigadors han trobat un diagnòstic que s'allunya de la subjectivitat i dóna una eina objectiva i precisa.

 

Font: http://www.uab.cat/web/noticies/detall-de-noticia/ideen-un-gps-bronquial-per-a-la-deteccio-precoc-del-cancer-de-pulmo-1345468590026.html?noticiaid=1345717765681    

Comparteix