Programa

Segons diversos estudis, les principals activitats de l’Economia Col·laborativa representaran 335.000 milions de dòlars en 2025. Quant correspondrà a la Ciència i la Recerca? No s’entenen els projectes científics sense la participació d’entitats i professionals de diversos països i àmbits de coneixement, cada vegada més multidisciplinaris. Les cooperatives de treball d’investigadors podria ser una opció? Hi ha experiències d’èxit? Quin és la millor forma d’organització per poder desenvolupar projectes?

La capacitat de generar noves iniciatives de recerca, ja sigui en l’àmbit científic, biomèdic, tecnològic, educatiu o social; i aconseguir el finançament necessari per poder desenvolupar-los és una constant preocupació dels emprenedors i investigadors. Per aquest motiu la Jornada FCIS s’ha plantejat aquest any aprofundir en la reflexió sobre la viabilitat de l’Economia Col·laborativa i les Cooperatives de Treball, entre altres, en l’àmbit de la Recerca.

El lema d’aquest any és: “El nou paper de l’Economia Col·laborativa en el finançament de la Ciència i la Recerca“. 20 ponents, 2 conferències magistrals i taules de debat i exposicions intentaran respondre a les preguntes dels assistents.

08:30 h – 09:00 h – Recepció i lliurament de documentació.

09:00 h – 09:15 h – Inauguració de la JORNADA FCIS2016

 • José Ignacio Fernández Vera. Director General. Fundación Española de Ciencia y Tecnología (FECYT)
 • Carles Escolà. Alcalde. Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
 • Javier Lafuente. Director General. Parc de Recerca UAB (PRUAB). Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

09:15 h – 10:00 h – CONFERÈNCIA INAUGURAL. “El difícil repte de fer sostenible a la Ciència. No hi ha solucions màgiques

No existeixen fórmules màgiques per finançar la ciència, no obstant hi ha formes i maneres alternatives i innovadores de trobar recursos per a projectes de recerca. Convertir la idea en un projecte és sempre una dificultat que no tots saben gestionar.

 • Ponent: Armand Sánchez. Vicerector de Recerca i Transferència. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Presenta: Ricardo Guerrero. Vicepresident. Confederación de Sociedades Científicas de España (COSCE)

10:00 h – 11:30 h – TAULA D’EXPOSICIÓ. “Emprenedoria i innovació social en la Ciència. La necessitat de generar projectes diferents, amb col·laboració i xarxa

En aquesta sessió, mostrarem casos pràctics i experiències d’èxit de diversos projectes científics de diferents àmbits de coneixement, que des de fa alguns anys estan aconseguint recursos tant de l’àmbit públic com del privat. Coneixerem de la mà dels seus impulsors, els elements clau per aconseguir-ho i, sobretot, com la Ciència també pot ser una font de recursos per a la sostenibilitat de l’organització.

 • La Ciència com a motor econòmic del territori: Salvador Ribas. Director Científic. Parc Astronòmic Montsec (PAM)
 • Nous espais per emprendre projectes d’Educació i Ciència: Pere Juàrez. Fundador de EDUCHALLENGES. Metodología LEGO® Serious Play® – LEGO® Robotics®
 • Treball participatiu entre investigadors i pacients. Claus d’èxit: Antoni Matilla. Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP). “Proyecto STOP-FA”
 • Reptes dels joves investigadors per a iniciar projecte. Manques i virtuts: Xavier Testar. Vice-director. Barcelona Institut d’Emprenedoria (BIE-UB)

Modera: Jordi Cruz. Vocal i Membre de la Junta Directiva. Federación Española de Enfermedades Raras

11:30 h – 12:00 h – Cafè-Networking

12:00 h – 13:30 h – TAULA DEBAT. “Treball col·laboratiu i sinergia per a la generació de projectes d’èxit

La unió d’empreses, professionals i entitats per abordar un projecte, generant sinergia per aconseguir l’eficiència més gran i capacitat de generar idees i oportunitats és un dels factors d’èxit. Saber com aquestes entitats aconsegueixen generar recursos per al seu propi esdevenir o per a la consecució de finançament per als projectes dels seus integrants, també és un dels punts interessants per conèixer.

 • ESPAIS COL·LABORATIUS: La importància de compartir espai i talent en l’Economia Col·laborativa. Jordi Silvente. Presidente. COWOCAT
 • CROWDFUNDING: PRECIPITA.ES. Finançament col·lectiu per a la Ciència. Alfonso Peres. Director Participació Privada. FECYT
 • CLÚSTERS: Una fórmula per generar valor. Iván Borrego. Director. Beauty Cluster Barcelona
 • ASSOCIACIONS: La tasca i importància de les entitats i associacions per emprendre projectes. Pablo Ortiz. Tresorer. Federación Española de Biotecnólogos (FEBiotec)

Modera: Raül Toran. Vicepresident. Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC)

13:30 h – 14:15 h – TAULA DE DIÀLEG. “Són les cooperatives de treball i l’economia col·laborativa una alternativa efectiva per a la gestió de projectes científics i tecnològics? Mites i realitats

El treball en xarxa és consubstancial a la recerca. La generació de projectes internacionals està subjecte a la participació de diferents agents, situats en diferents països i de diferents àrees de coneixement. No obstant això, l’organització jurídica i estructura varia en funció dels països i projectes. Són les cooperatives de treball una alternativa eficaç? Hi ha altres formes de treball col·laboratiu que beneficiïn el finançament de projecte?

 • Joana Gómez. Directora. FUNDACIÓ SEIRA
 • Xavier Molina. Manager. Trialance. Cooperativa d’Investigació ClínicaModera: Íñigo Garcia de Enterria. Regidor de Recursos Humans, d’Ocupació, de Contractació i Compres i de Gestió Urbanística del Centre Direccional. Ajuntament de Cerdanyola.

14:15 h/14:30 h – Clausura de la Jornada FCIS2016

 • Íñigo Garcia de Enterria.  Regidor de Recursos Humans, d’Ocupació, de Contractació i Compres i de Gestió Urbanística del Centre Direccional. Ajuntament de Cerdanyola.
 • Lluís Sisquella. President. Cerdanyola Empresarial
 • Xavier Obradors. Director de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona ICMAB-CSIC
 • Pere Gascón. President. Institut per a la Promoció de la Ciència i la Investigació (IPCI)

14:30 h – CÒCTEL PER ALS ASSISTENTS AL CONGRÉS (inclòs a la inscripció)

Cerdanyola del Vallès